Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!!
Forum poświęcone jest kolekcjonowaniu miniaturowych buteleczek z alkoholem i wszelkim sprawom z tym związanym.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pineau des Charentes

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna -> COGNAC & BRANDY / COGNAC
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ixi61
Moderator
Moderator



Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3695
Przeczytał: 19 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:40, 19 Sie 2011    Temat postu: Pineau des Charentes

[link widoczny dla zalogowanych]
Cognac - Pineau des Charentes

Pineau des Charantes lub Pineau Charantais należy do tzw. win likierowych. Produkuje się je na bazie koniaku, dlatego zawsze się z nim kojarzy. Ma wysoki, zbliżony do wermuthu, poziom alkohololu, od 16 do 22 %, zwykle jednak między 17 a 18%. Tworzy się je przez dodanie spirytusu winnego, zwykle z ostatniego roku, wprost ze zbiorników, do rozpoczynającego fermentację moszczu. Niektórzy producenci mieszają moszcz ze starym koniakiem. Jest słodkie, przyjemne, o szczególnym charakterze. Bywają białe lub lekko różowe. Jest to produkt bardziej wysokiej klasy rzemiosła niż wielkiego biznesu w regionie Cognac.

Zwykle Pineau dojrzewa w dębie z Limousin od zbioru aż do lipca następnego roku. Vieux musi spędzić w beczce przynajmniej pięć lat. Extra Vieux jeszcze dłużej. Czas spędzony w beczce zapewnia Pineau pełną równowagę między alkoholem, słodyczą i kwasowością. Często dojrzewają w połowie w barrique (dębowe beczki 225 litrowe), w połowie w klasycznych tonneau (900 litrów).

Białe Pineau tworzy się z takich odmian jak Sain Emilion, Folle Blanche i Colombard, różowe z Malbec, Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Różowe wymaga krótszego leżakowania i najczęściej podaje się jako aperitif. Zbiór winogron do produkcji Pineau jest trudniejszy niż do koniaku, muszą być zbierane póżniej, gdy są bardzo dojrzałe.

Historia Pineau z Charantes sięga roku 1589, kiedy na tron francuski wstąpił Henryk IV. Jak mówi legenda, winiarz z miejscowości Burie przez przypadek wlał moszcz do beczki, w której znajdowała się niewielka ilość spirytusu winnego. Zapomniał o tym. Po kilku latach, w okresie obfitych zbiorów, poszukując pustych beczek odkrył , że jedna z nich zawiera to, co dziś znamy jako Pineau des Charantes.

Odpowiednikiem Pineau w Gaskonii, ojczyżnie armaniaku, jest Floc de Gascogne. Oba te trunki pija się mocno schłodzone, w tulipanowych kieliszkach, w temperaturze 5-6 stopni Celsjusza. Podaje sie je zwykle jako aperitif przed posiłkiem, do koktajli a także jako wino deserowe..


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna -> COGNAC & BRANDY / COGNAC Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin