 |
PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Forum poświęcone jest kolekcjonowaniu miniaturowych buteleczek z alkoholem i wszelkim sprawom z tym związanym.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ixi61
Moderator

Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3675
Przeczytał: 7 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 16:47, 25 Sie 2010 Temat postu: WINO-WERMUT |
|
|
WINO-WERMUT - napój o zawartości 12-20% alkoholu, otrzymywany z win gronowych z dodatkiem ekstraktu z piołunu, a także, w zależności od marki i rodzaju, dodawane są inne przyprawy ziołowo-korzenne (szałwia, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa), cukier lub karmel. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ixi61
Moderator

Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3675
Przeczytał: 7 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 16:54, 25 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wermuty białe (bianco):
- wytrawne (dry) lub bardzo wytrawne (extra dry) – zawartość alkoholu 18%,
cukru 2-4%; etykieta: w tonacji biało-zielonej, butelka: zielona, nakrętka:
zielona
- słodkie (bianco) – 16% alkoholu, 16-20% cukru; butelka: biała, nakrętka:
niebieska
Wermuty czerwone (rosso) – słodkie, zawartość cukru 14-16%, alkoholu 16%; butelka: zielona, nakrętka: czerwona
Wybitni przedstawiciele wermutu
Martini.
Najbardziej znana marka wermutów na świecie. Jej początki sięgają polowy XIX wieku, kiedy to powstała niedaleko Turynu, w miasteczku Pessione, narodowa destylarnia zajmująca się m.in. w produkcji wermutów. Troje jej pracowników: Alesandro Martini, Luigi Rossi i Teofilo Sola specjalizujących się odpowiednio w handlu, zielarstwie i księgowości, położyło fundamenty pod dzisiejszą potęgę marki. W 1863 roku zmieniono nazwę firmy na Martini, Sola & Cia. Kilkanaście lat później rodzina Sola sprzedała swoje udziały w firmie, która do dziś znana jest pod nazwą Martini & Rossi.
Cinzano.
Początki marki sięgają roku 1757, kiedy to dwóch braci prowadzących sklep zielarski w Turynie za pomocą mieszanki 35 ziół zebranych na stokach Alp stworzyło „Vermouth Rosso”. W 1912 roku, w Paryżu, Cinzano jako pierwsza firma użyła neonu w celach reklamowych. Dziś marka należy do grupy Campari i oferuje poza flagowym produktem także wermuty Bianco i Extra Dry.
Noilly Prat.
Producent wermutów z Marsylii, działa od roku 1813 i obecnie jest najlepiej sprzedającą się marką wermutów francuskich. Do produkcji Noilly Prat Dry używanych jest 20 ziół importowanych z pięciu kontynentów, zaś do wytworzenia Noilly Prat Sweet 30. Obie kombinacje są pilnie strzeżoną tajemnicą firmy.
Dubonnet.
Marka stworzona w roku 1846 przez francuskiego handlarza Josepha Dubonneta, początkowo dla celów prywatnych, aby sprawić przyjemność rodzinie i przyjaciołom. Cechą charakterystyczną wermutów tej marki jest aromat nie tylko ziół, ale także chininy (substancji używanej w leczeniu malarii).
Boissiere.
Marka włoskich wermutów obecna na rynku już od 1854 roku. Od samego początku wytwarzane wedle tej samej receptury. Dostępne w wersji Dry i Sweet (czerwone), doskonałe do drinków.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|