Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!!
Forum poświęcone jest kolekcjonowaniu miniaturowych buteleczek z alkoholem i wszelkim sprawom z tym związanym.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

LIKIER GALLIANO

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna -> LIKIERY I INNE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ixi61
Moderator
Moderator



Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 3695
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:13, 31 Sty 2013    Temat postu: LIKIER GALLIANO

.............
Galliano włoski likier, skomponowany z ponad 30 ziół pochodzących z włoskich Alp, którego nazwa pochodzi od włoskiego bohatera wojennego Giuseppe Gallianiego, który wsławił się jako major włoskiej armii dokonaniami przeciwko bojownikom etiopskim w ostatniej dekadzie XIX wieku. Jak głosi historia Galliani bronił się przed kilkakrotnie silniejszym wrogiem, utrzymując swoje pozycje przez ponad sześć i pół tygodnia. Major stał się bohaterem całej Italii, i dlatego twórca złocistego likieru Arturo Vaccari postanowił oddać hołd Gallianiemu.
Proces produkcji przechodził z pokolenia na pokolenie i do dziś utrzymywany jest w ścisłej tajemnicy. Korzenie, kwiaty oraz owoce wykorzystywane do narodzin złotego likieru pochodzą ze stoków Alp i północnej części włoskiego buta. galliano5Dzięki najlepszym podniebieniom, mogącym odróżnić wiele smaków i składników, wiadomo, że do produkcji użyte są m.in. mięta, wanilia, cynamon, lawenda, anyż czy jałowiec. Zioła są mieszane ze spirytusem i wodą, po czym wywar poddawany jest destylacji w miedzianych alembikach. Całość mieszana jest z oczyszczonym spirytusem rektyfikowanym, a następnie rozcięczany do mocy 35%. Galliano rozlewa się do wysokich butelek, mających przypominać dawne rzymskie kolumny, podobnych do smukłego stożka. Finalnie likier posiada harmonijny aromat, w smaku odznaczając się silną słodyczą.
galliano4Likier Galliano jest idealnym trunkiem do tworzenia koktajli. Prawie wcale nie podaje się go w czystej postaci. Może stanowić dodatek do kawy, bądź przy odpowiednio dobranych składnikach stanowić uzupełnienie deseru. Chyba najsłynniejszym i najlepszym sposobem podawania jest tzw. Galliano Hot Shot.
20 ml Likieru Galliano,
20 ml gorącego espresso,
1 mała łyżeczka bitej śmietany
Do kieliszka wlewamy likier Galliano. Następnie delikatnie dopełniamy espresso (najlepiej po wypukłej stronie łyżeczki) tak by powstały dwie warstwy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.

Wychodząc na przeciw licznym pytaniom naszych Klientów o rodzaje likieru Galliano, producent likieru informuje, że likier Galliano na świecie jest produkowany w następujących wersjach:

GALLIANO L'AUTENTICO - ORIGINAL
podstawowa i najbardziej znana wersja likieru o smaku waniliowym. Pojemność 0.5L, 42,5 % alk.
GALLIANO RISTRETTO
oryginalny likier Galliano z dodatkiem kawy espresso. Pojemność 0.5L, 30 % alk.
GALLIANO BALSAMICO
oryginalny likier Galliano z dodatkiem włoskiego octu balsamicznego. Pojemność 0.5L, 30 % alk.
Do niedawna dostępna była też wersja GALLIANO VANILLA, oryginalny likier o wzmocnionym smaku wanilii, ale nie jest już produkowany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PIERWSZE OFICJALNE POLSKIE FORUM MINIALKOHOLISTÓW MANIAKÓW!!! Strona Główna -> LIKIERY I INNE Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin